Кафето в Европа все повече поскъпва, въпреки че цените на хранителните продукти започнаха бавно да се отдръпват от високите стойности, отчетени в целия свят през 2022 г.

"Данните от борсата показват силно поскъпване на кафето, то е борсово търгувана стока, цената се определя от търсенето и предлагането. Това е свързано и с производството на кафе, което силно се повлиява от климатичните промени. Преди дни Американският център за прогноза на климата обяви, че очаква появата на климатичния феномен "Ел Ниньо", който на всеки 2-7 г. носи по-горещ поток, по-високи температури, засушаване", заяви анализаторът на международни пазари Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

Очакванията са затоплянето да бъде през септември, когато е цъфтежът на кафето и това ще доведе до по-ниска реколта, по-ниско качество, но и по-високи цени.

По думите на Георгиев световните запаси на кафе са на най-ниските си нива и четвърти пореден сезон търсенето превишава предлагането, което води до повишаване на цените.

"Има два сорта кафе - арабика и робуста. По-евтиният сорт - робуста, е предпочитаният в Европа, а той поскъпва много, търгува се на най-високите си нива от 15 години насам. 50% нагоре се е увеличила цената от началото на годината, при арабика поскъпването е с 20-30%", конкретизира Димитър Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи и друга тенденция, която оскъпява кафето - потребителите на арабика преминават към робуста с цел по-евтино кафе, но така търсенето се увеличава и съответно стойността на сорта.

"В смесите все повече се увеличава делът на по-евтиното кафе - робуста, което довежда до поскъпването му.  Виетнам е най-големият производител на робуста, а намалението на реколтата е с 20%", каза още гостът.

Анализаторът предупреди, че по-евтиният сорт кафе съдържа повече кофеин и трябва да се внимава с приема му.

За мащабите на проблема с кафето говори и фактът, че масово в Англия заключват складовете, в които се съхранява кафе, защото се краде. Очаква се поскъпване на какаото и захарта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase