Снимка: БГНЕС, архив
fallback

В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи за БТА областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той заяви, че за радост в региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Oще по темата

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително. Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води без да създава опасност от наводнение. Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица, съобщиха от МС.

Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов.

От „Пожарна безопасност и защита на населението“ информират, че нивото на язовир „Клисурица”, община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село „Врачеш“, където работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Всички екипи са останали по места цяла нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

обективен

преди 10 месеца

Само с 1/10 от парите които даваме за навлеците от фашистка Оссрайна ,можем да построим три чисто нови градове като Берковица или 10 села като карловските!!!Да не говорим за защитни диге и т.н. Но страната ни се управлява от безгръбначни слуги на байДън и онова безполово нещо Урсула.Жалко.

31

МИЕНЕ на ПРАСЕ

преди 10 месеца

ФК"СТАЛ"Миелец е от Полша като прякора Сталин.............Паметник имал "прасето на лъжците" Бар Кохба поставен от римляните в Йерусалим................ Монголоида Тамерлан Тимур пленил Баязид и благо го попитал:"-Каква е тази богоизбраната семитска болест ЧУМАТА дето ако мюсюлманите се заразят от нея отиват директно в рая с девиците обещани от Мохамед то излиза че моят вожд Чингиз Хан е невинен крадец и плагиат от семитите?????¿?????????????

30

Поляка Троцки

преди 10 месеца

Бежанеца бягащ от Хитлер Айзък Азимов в Европа издава:"Поляците ни предадоха в лапите на ВЕСТАТА Адолф Хитлер".................По нататък Айзък Азимов от САЩ чрез чешката дума "робот" се стреми всячески да унищожи Англия плюс Полша защото Втората Световна Война започнала със завземането на Чехия и Словакия от Адолф Хитлер а НЕ от Полша

fallback