Снимка: БГНЕС, архив

Пороен дъжд падна в късния следобед в Берковица, съобщи за БТА говорителят на местната община Бойка Попова. За около час са паднали 68,6 литра на квадратен метър.

В последните два часа в общината са постъпили над 100 сигнала за наводнени къщи, отнесени настилки от улици и повредени от стихията автомобили в различни части на Берковица. Няма пострадали и бедстващи хора, а квартал „Раковица“ и село Бързия, които пострадаха най-тежко при предишните поройни дъждове на 1 и 4 юни, сега не са засегнати сериозно.

В момента в община Берковица заседава кризисният щаб за действия при бедствия и аварии, който е взел решение да бъде обявено бедствено положение.

Всичката налична техника на общината и на пожарната в града, както и екипи от други селища, работят по разчистване на улици и отводняване.

Според очевидци, публикували снимки и видео в интернет, водата е достигнала метър и половина в ниските точки на централната част на Берковица. Тя е влачила със себе си пейки, контейнери за смет, отпадъци и дори автомобили.  

Бедствено положение е обявено и в община Георги Дамяново, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той заяви, че за радост в региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата.

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров пред БТА.

Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase