Снимка БГНЕС

Предстои спешен ремонт на пречиствателната станция за питейни води на язовир “Ясна поляна”, строена преди 50 години.

За да не остане обаче Южното Черноморие без вода, и то по време на активния сезон, ремонтът ще се извършва на етапи по график. За това се разбраха областният управител проф. Мария Нейкова, фирмата, спечелила обществената поръчка, операторът ВиК, представители на МРРБ и на общините Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се захранват с вода от този язовир, съобщава "24 часа".

За ремонта на пречиствателната станция последното служебно правителство осигури 23,5 млн. лв. С тях ще бъде укрепена носещата конструкция на резервоара за питейна вода и ще се извърши реконструкция на филтърно и помпено стъпало на пречиствателната станция.

“Така ще се гарантира безпроблемното водоподаване в дългосрочен период за населението и туристите в четирите общини”, коментира областният управител.

Още по темата

Нейкова обясни, че спешността на ремонтно-укрепителните дейности се налага заради силно амортизираната конструкция на съоръжението и наближаващия край на експлоатационния му живот.

Все пак водата ще бъде спирана, докато тече ремонтът на пречиствателната станция, но жителите на населените места ще бъдат предварително информирани от ВиК-Бургас. Уверенията са, че водоподаването бързо ще бъде възстановявано.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase