Снимка: БГНЕС
fallback

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%. Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица.

ВиК София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

ВиК Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли. БНР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

@@@

преди 10 месеца

В града дето живея е 5 кинта, за догодина плановете били да стане 6.Пък сме на двата бряга на голяма река.Просто покриваме гепането от миналите години, щото ВиК-то било във фалит.Монополист дето фалира има само в БГ.

34

Няма Одит

преди 10 месеца

Къде са парите от началото на Концесията, печалбите?Водата беше 1.20 кубик преди кметът ББ да я подари на Концесия, изкупуват за стотинки. Договорът е във вреда на потребителите. Когато кралете не са имали пари за водене на войни и са взимали заеми от банкерите, банкерите са искали в замяна КОНЦЕСИИ, мини, води, земи. Една от причините да обезглавят Чарлз и др. Пазарите на Япониясае отворени с топове. Китай опиу#мни войни, Индия подкупи на местни князе. Водят се войни за Концесии, а тук даряват

33

Освен водата

преди 10 месеца

Която ще стигне 100 лв на месец с тези цени, се повиши тихо токът - прави ли ви впечатление, че ви идват едни и същи суми за ток, без разлика в месеците и 4% ново повишение, а цени на петрол и газ падат на борсите. Парното освен сметки по 200 лв. април за гарсониера, КЕВР разреши увеличение на ползван ток от Топлофикация. Спите ли???? А идва еврото с правителството на "алабалистите" ДПС ГЕРБ ПП ДБ СДС. Хранете чужди и местни феоди. Във вода газим, Вода НЯМА. Депутатите взимат 15 000 заплата..

fallback