Снимка: БГНЕС

Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне ставката ДДС, заявяват браншовици.

Към момента няма повишение в цените на брашното, защото складовете и на зърнопроизводители, и на търговци, са пълни с пшеница, съобщава Нова.

Над милион и половина тона пшеница залежават у нас, а жътвата на хлебното зърно е след месец и половина. Земеделските производители у нас никога не са влизали в нова кампания с толкова много непродадена стока.

Още по темата

 
Липсват обаче сериозни договори, търсят се малки количества. Предложенията на търговците за закупуване на пшеница към момента са от порядъка на 400 – 420 лева на тон, докато м.г. сделките хлебно зърно стартираха на 650 лева.

Според хлебопроизводителя Спиридон Спиридонов, ако наистина, както се говори, че ще ДДС-то наново ще се начислява, цената на хляба ще претърпи леко повишение.

Спадът в цените на горивата и електроенергията няма да компенсират останалите компоненти, които непрекъснато се вдигат, убеден е Спиридонов. И дава пример с опаковките – ако 1 етикет досега е струвал 0,3 ст., то сега е цели 3 ст.

"Хлябът не се състои само от вода и брашно. Има си много компоненти. Виждате как стои и въпросът с работната ръка. Цената за мен няма как да стои същата, каквато е в момента", заяви Спиридонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase