Според нея при цените на тортите има повишение и има голяма разлика между това какви са били цените преди пет години и какви са сега. “Ако образно говорим, че едно парче е струвало 4 лева преди пет години, днес не може да е по-малко от 7 лева." Това заяви Албена Стоянова, собственик на сладкарска работилница и кулинар от дълги години.
"Почти двойно е, но това зависи от много фактори - украса, съставки и други”, смята сладкарката, съобщи БГНЕС.
В последните години се установиха т.нар. голи торти - тези без захарно покритие, измазани с крем и украсени с живи цветя или с пресни плодове. Търсенето към тях е най-голямо.
Стоянова отбеляза, че в работилницата имат ден за браунита.
“Понеже е 8 май, сме приготвили осем браунита с осем различни вкуса. Имаме брауни с черен шоколад с мента, брауни с черен шоколад и ягоди, брауни с черен шоколад, фъстъчено масло и банани, брауни с бял шоколад с вишни, брауни с млечен шоколад и орео, брауни с бял шоколад и кокос, брауни с ядки и портокал и мраморно брауни с лимон и малина”, обясни тя.Сладкарката посочи, че клиентите по-скоро залагат на класическите вкусове брауни и именно те се купуват повече. Сред водещите вкусове са браунито с шоколад с ядки, брауни с портокал, както и мраморното брауни.
Най-продаваното брауни според нея е това с ягоди. Стоянова обясни, че основно се занимават с изработване на сватбени и детски торти. Тя отбеляза, че е предизвикателно да поддържаш сладкарски бизнес.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
49
Дес
преди 1 годинаСладките неща са толкова ужасяващо вредни , че е най-разумно човек да се откаже от тях. Не се докосвам до сладко.
48
Сладкар-"от скъ
преди 1 годинаЦената на една торта се образува от вложените продукти, разход на енергия и вода, труд измерен в човекочасове. Има разлика между стандартни торти и такива със специална декорация. При вторите има влагане на допълнително продукти и труд. За тортите от 10/15лв в супермаркетите и масовите сладкарници не очаквайте качество, там има само Е-та и всичко е от готови сухи смеси. Всеки сам може да пресметне колко струва да се използват истински яйца, крем който не е от прахче, а от качествени продукти итн
47
Анонимен
преди 1 годинаСтранно, прегледах 2-3 сайта на сладкарници и намерих много оферти на торти по 2.50-3.30лв за парче за обикновени стандартните торти и малко повече за по-сложни и със скъпи съставки(но пак стандартни) стигат до 4-4.40лв на парче. Разните там поръчкои за специални поводи може да струват и съвсем безбожни цени.