Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) стартира проект за развитие на национална мрежа за зарядна инфраструктура. Проектът е на две фази - до 2025 година ще бъдат изградени 100 станции, а до 2028 година - още 100, съобщи Bulgaria ON AIR.

Системният оператор ще построи и 9 зарядни станции за водород - в София, Варна и Бургас, както и на граничните пунктове, за бъде обслужен тежкотоварният трафик, минаващ през страната ни.

Още по темата

Призова България да прояви уважение към неговата държава.

Проектът на ЕСО е под мотото "Всяка подстанция - зарядна станция", а те са повече от 300 в над 85% от общините. По план ще бъдат изградени хипербързи зарядни станции, които за 15 минути зареждат батериите до 80% от капацитета им, каза ръководителят на институцията Ангелин Цачев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че е правил експеримент със служебно пътуване с електромобил. "Тези три дни се превърнаха в предизвикателство къде да заредим електромобила", заяви той.

Зарядни станции има по магистралите, но не и в малките градове, където се очаква автомобилът да бъде оставен - пред хотелите, конгресни центрове или общински паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase