Снимка БГНЕС

Партии поискаха оставката на кмета на Варна Иван Портних след огромната авария в града. Това са БСП, „Продължаваме промяната, ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“. Вчера пък самият Портних поиска оставката на главния архитект на града Виктор Бузев, но до момента такава не е подадена.

"Мотивите на левицата са свързани с действията и бездействията на кмета по няколко ключови обекта във Варна - рибарското пристанище в “Карантината”, което може да се проходи по море, недовършената работа с обезопасяването на канализационната тръба по дъното на варненското езеро, бараките на "Златни пясъци", които кметът откри преди няколко дни, и за капак - ВиК-аварията, която разруши цяла улица", поясни градският лидер на БСП Павел Раличков.
"Според представителите на БСП, с поисканата оставка на главния архитект Виктор Бузев, Иван Портних се опитва да си изпере имиджа преди изборите. „За случващото се в града единствено отговорен е кметът и затова ние искаме неговата оставка”, обобщи Димитър Чутурков, общински съветник от БСП.

"Капката, с която чашата преля, е ВиК-аварията преди дни в квартал „Бриз“ и грандиозното наводнение", каза председателят на ДСБ в града Васко Василев. Той уточни, че според тях причината за аварията е презастрояването на квартала и вината е 100 % на кмета.

От политическите партии коментираха още, че кметът не изпълнявал задължението си в Закона за устройство на територията всяка година да внесе в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план (ОУП).
Според Василев неизпълнението на закона е  причината Варна да бъде презастроена. Той каза, че кметът трябва да поеме отговорността и да си подаде оставката, но лошото е, че в града ситуацията с презастрояването е невъзвратима.

Междувременно втори ден продължава разчистването на щетите след спукания магистрален водопровод в града Разходите на ремонта се поемат от ВиК дружеството.

Вчера беше отстранена авариралата тръба, като все още няма видима причина за възникването на аварията. Малко след 20:00 часана 18 април тонове вода заляха булевард "Васил Левски" и съседните улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase