Снимка: БГНЕС

Въпреки че музиката е в основата хиляди клиенти да посещават клубните концерти в страната, обектите масово нямат необходимия лиценз за публичното ѝ изпълнение.

Още по темата
Това ощетява директно авторите, които не получават никакви възнаграждения за приноса си от използването на тяхната музика, съобщават от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор".

Съгласно действащия от 30 години Закон за авторското право и сродните му права предварителното уреждане на авторските права е задължително условие за провеждане на каквито и да е мероприятия с публично изпълнение на музика. Отговорност за това носят както организаторите им, така и собствениците на местата, в които се провеждат събитията.

От организацията припомнят, че от години правят опити да постигне договорености с активните заведения, които организират клубни концерти.

Авторските възнаграждения, които се дължат от организаторите на клубни концерти, се определят въз основа на икономическата стойност на всяко събитие и капацитета на мястото за неговото провеждане. Те се изчисляват по тарифата на "Музикаутор" за концерти и други събития с музика, договорена с браншовата организация в концертния бизнес Сдружение „Сцена Музика“ и одобрена от министъра на културата.

В писмата си към столичните клубове "Музикаутор" посочва още, че при неуреждане на авторските права за музиката организацията ще предприеме всички законови действия, за да защити репертоара на авторите и ще сигнализира инспектората към Министерство на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase