Снимка: Bulgaria ON AIR

"Музикаутор" иска театри, културни домове и ателиета да плащат авторски права за музиката в тях.

"Нашата дейност е така организирана, че реално плащането на авторски права не е самоцел, то се базира на международни актове и закони, които би следвало да бъдат приложени. Основанието за плащане, т. нар. "публично изпълнение на музика", което се случва при използването на музикално произведение в театрална поставка, съществува в българския закон от 30 години. Това не е ново, просто 30 години някой е създал навика да не спазва този закон", каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Преди години са имали среща с една от браншовите организации и са имали разбирането, че нещата все пак ще се случат.

"От 2001 година действа тази тарифа, поканихме немалък брой организации да се включат, реално реагираха само 15. Това наложи да вкараме динамика в тези отношения и в момента сме адресирали 80 писма до различни институти, които са задължени по закон, след като инвестират музиката в техния продукт, да споделят малка част от приходите с авторите", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че ако се използва 5 минути от музиката, трябва да се плати 0,5% от прихода на постановката.

"Ако музикалното съдържание достигне до час и повече, то тогава този процент ще бъде 3. Има мюзикъли, има различни вариететни жанрове. Музиката има стойност, хората отиват за цялостното преживяване", коментира още изпълнителният директор на "Музикаутор".

Попитан дали са получили одобрение от театрите, Димитров отговори: "Към настоящия момент 15 театъра са реагирали положително. Откакто изпратихме това писмо и откакто адресирахме публичното съобщение до медиите, с нас се свързаха още 4-5 театъра. Има вариант театърът да сключи договор индивидуално с автори, които написват дадено музикално произведение, в него уреждат целия обем за правата, включително за публично изпълнение на музиката. В хипотезата, в която това не се случва, тоест театърът няма договорени права с автори, тогава "Музикаутор" е организацията, която трябва да събере тези пари от името на авторите, за да ги разпредели."

Димитров не скри, че в краен случай биха предприели и съдебни действия.

А казуса с Дунавското хоро гостът коментира така: "Ако имате новогодишен концерт с бюджет от 10 000 лв., правим груба сметка - в него се използва музика един час и цялото събитие трябва да е с уредени права, тогава плащането към авторите би било от порядъка на 500 лв. Не говорим за сериозни пари. На Нова година нямаше забрана за изпълняване на Дунавското хоро, имаше единствено покана към тези, които организират събитието - общините, както плащат на артисти, охрана, да платят и на тези, чието реално съдържание се ползва."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase