Снимка: БГНЕС

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Това ще се случи на 15 април, съобщават от централата.

От ядрената централа уверяват, че периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.

Още по темата
Повредата не е сериозна. Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй", уточняват от централата.

Решението за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия е взето, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.

След приключване на планираните дейности шести блок отново ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график, казват още от АЕЦ "Козлодуй".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase