Снимка БГНЕС

Предстои окончателното подписване с американската компания "Уестингхаус" на инженерингов договор за изграждането на два блока на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков:

"Както с Америка ще бъде подписано междуправителствено споразумение, подобно ще има и за изграждане на тези два ядрени блока с "Белене" между България и Франция.

"На 4 април пристига в София за среща с министъра и след това работна среща с нас френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“. На 18 в Белене ще бъдат на посещения и на оглед френски специалисти от ЕДФ".

Договорът с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години, посочи зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

С френската компания "Фраматом" е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Еленко Божков. По този договор доставката е също за 10 години.

Първата доставка ще се осъществи през 2025 година.


 

Коментари Напиши коментар

73

ЕС

преди 2 месеца

Чудя се с кой акъл сключваш договор за нещо засягащо националата ти сигурност с компания обявила банкрут през 2017 г. и продадена от Toshiba на други две компанни нямащи нищо общо с този вид бизнес Brookfield Renewable Partners и Cameco ????!?!Има и други американски компании занимаващи се с този бизнес, ако целта е компанията да е американска, които са доста по-мощи финансово.https://en.wikipedia.org/wiki/Westinghouse_Electric_Company

72

Яяя

преди 2 месеца

Целта на америка е да има енергиини роби ,най високи цени и чернобил 2 .Компроматите на политици крадци работят за краварите.

71

баце

преди 2 месеца

еленчо прическов