Във великотърновското Ново село установиха огнище на птичи грип.

Заразната болест по птиците започва да върлува в края на март, когато в едно от стопанствата масово измират кокошки. Кметът на Ново село Христо Христов веднага сигнализира Областната дирекция по храните.

Част от заразените и контактни кокошки в едно от стопанствата вече са загробени. Взети са проби от животни и в други стопанства в района, които ще бъдат изпратени в Националния ветеринарномедицински институт.

"В началото на миналата седмица започна умиране в лично стопанство на Ново село, умряха по сигнал на стопанина седем-осем кокошки, в рамките на един ден. След като последва същото умиране на следващия ден, сигнализирах на БАБХ, които се отзоваха на момента, взеха мъртва птица и я изпратиха лаборатория в София", обясни кметът Христо Христов пред Bulgaria ON AIR.

"До момента, до който станат ясни резултатите, всичките 24 кокошки, отглеждани в двора на това стопанство, умряха, с изключение на 5 юрдечки и 4 петела", допълни той.

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните вече е издал заповед, с която определя мерките, които да се вземат от стопани и местните власти в 10-км зона.

"В изпълнение на тази заповед от началото на седмицата сме обходили цялото село, взети са три вида проби- трахиални, клоакални и кръвни проби от птиците в това населено място. Там засега няма случаи на умрели птици, което е успокояващо", заяви директорът на Областна дирекция по храните - д-р Станимир Спасов.

В съответствие със заповедта Кина Хубанова вече затворила птиците в курник.

"Кокошките ми за момента са 6 и един петел. Сега сме в карантина. Не трябва да изнасяме яйца, месо и такива работи на други хора", обясни тя.

"Всяко лично стопанство затворено, никакво излизане от личното стопанство на птица, трупна птица, птичи продукти, включително месо, яйца, гледане на птиците на закрито", каза кметът на селото Христо Христов.

През последните три години във Великотърновско не е регистриран случай на птичи грип.

До края на седмицата се очаква да излязат резултатите от трите вида проби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase