"Голяма част от избирателите не желаят да участва в комуникативния процес. Невинаги е задължително това да е апатия. Те не могат да видят полза. Могат да бъдат излъчени личности, които да спечелят избирателите, не защото имат особени политически качества", заяви социалният антрополог доц. Валери Личев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според етнолога гл. ас. Мина Христова, изненадващ е големият процент на хората, отказали да стигнат до урните.

"Любопитен е фактът, че много млади хора не отидоха - 30-40-годишни. За много от тях изборът вече не е оправдан. Големите градове избират коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ продължава да обхваща по-голямата част от държавата, ДПС остава в по-традиционните райони. Не виждам изненада", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

"Имаше доста хора, които отпаднаха от гласоподавателите.

Още по темата
Доста хора се разочароваха. В някои от коалициите, в случая "Продължаваме промяната - Демократична България", привържениците на едната и другата партия не бяха доволни от това, че се сляха. И двете партии загубиха от своя вот", допълни тя.

"20% са висшистите, които са гласували за "Продължаваме промяната". Това потвърждава тезата ми, че тези хора са с по-динамичен дух и разчитат в по-голяма степен на себе си. Висшистите, които гласуват за ГЕРБ, в по-голямата степен са хора, които разчитат на сигурността на местата си", посочи социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase