"Целта е хора на възраст 18-35 години да бъдат активизирани на пазара на труда и да има по-голяма успеваемост за задържането им на работа. Основните проблеми са липсата на умения, поведенчески особености, социални умения - където има дефицити, бързо напускане, смяна на работа", заяви ръководителят на Комплекс за младежи "Здравей" Григор Стоянов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Става ясно, че все повече младежите бързо намират, но и бързо напускат работа.

"Установи се от срещата с работодатели, че сегашното поколение има високи очаквания - иска престижна работа за много пари и много свободно време, което не е реалистично. Работодателите споделят, че уменията на младежите в днешно време не са на ниво и ако преди са имали очаквания да наемат млади хора с някакъв опит, сега нямат очаквания. Наемат всеки един, който иска да работи и осигуряват обучения и си подготвят кадрите", уточни ръководителят на отдел "Фондонабиране и комуникации" Юлия Йорданова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR тенденциите не са никак добри - младите хора, независимо, че имат завършена степен, излизат от училище неграмотни.

Още по темата

"Това не им дава много широки перспективи за развитие и остават при нискоквалифицирания труд. Работодателите са гъвкави, има глад за кадри пазара на труда. Ако се казва, че безработицата е 4,3%, бизнесът твърди, че безработица няма, защото има постоянно отворени позиции", добави Йорданова.

Специално внимание работодателите обръщат на младежите в неравностойно положение, които излазат на пазара на труда след напускане на социални институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase