Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Още по темата
Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.
 

Коментари Напиши коментар

103

Nnnn

преди 2 месеца

Много станаха инфлуенсърите. Те нищо не работят.

102

Безработен

преди 2 месеца

Как не ви е срам!!!Няма работа, няма пари, високи цени!!!Едни и същи обяви за работа в ***.bg, кандидатстваш и нищо...Сменят ги периодично и пак ги качват...Записан в ДБТ, но без никакво заплащане за безработен и без никакво предлагане на работа от много дълго време!!!Този Ковид разказа играта на всичко!!!

101

На 57г.

преди 2 месеца

Да, и аз не работя от 2 години.Когато човек натрупа достатъчно житейски опит си дава сметка, че достойнството, животът и здравето му са много по-важни от някаква заплата пък била тя и 1800 лева.Животът лети и не е само пари!