Снимка: БГНЕС

Изчезва ли от пазара българският чесън? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива, съобщи Нова.

8 лева килограм. Толкова струва на дребно килограм чесън на складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева от вносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита.

Още по темата
  „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колко да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената.

„Интересното е, че нашите стоки в чужбина са 3 пъти по-евтини, отколкото в България. Това трябва да се види отгоре. Правителството трябва да поеме нещата”, смята Христо Иванов.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase