Снимка: БГНЕС
fallback

Изминалата 2022 и началото на 2023 г. отбелязват високи нива на търсене на кредит. В България виждаме може би най-високите ръстове в близката ни история. Това важи както за бизнес кредитите, така и за домакинствата. Около 15% е ръстът при жилищните заеми и около 10% е средният ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Все още обаче не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти.

Oще по темата
Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева.

По думите ѝ " икономиката на България се представя по-добре от очакваното".

"До известна степен всички бяхме изненадани от представянето ѝ през миналата година. Тя се оказа по-устойчива, независимо от турбуленцията на средата около нас", коментира тя.

Минчева изтъкна, че икономисти са коригирали прогнозите си за БВП в посока нагоре. "Очакванията ни първоначално бяха за 0,8%, а в момента са повишени до 1,3%", поясни тя.

Ръстът на кредитите е продиктуван от много фактори.

"От една страна, е поскъпването, която вдига размера на кредитите. От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените остават по-ниски и по-бавно се повишават", каза още Минчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Смел Гибсов

преди 1 година

Ко каза, ко... :D

30

Мога и сам

преди 1 година

С една купа ориз на ден.изхвърлих мобилния, мога без ток и интернет, газов котлон. Парно не ползвам, сградната не плащам, да идва ЧСИ, ще ми вземат цървулите. млечните продукти ги отказах-вредни, пълнозърнести хлябове не се знае колко бръмбара има в брашното, раДват празните магазини, гледат като Гавроши , подминаващите ги с отВращение клиенти. Уча се да си правя ***. дезодорант поскъпна със СТО процента, купувам по-евтин,и това ще науча да правя сам, Науката ще победи търговецът. Нужна е ВОЛЯ

29

Затова са

преди 1 година

Затънали в дългове, жестока инфлация, зависими от външни сили финансово и политически. България живее от заплащане на лихви по заеми до поредният фонд от ЕС. Няма един български хладилник, кола, пералня, телевизор, телефон. Всичко е в сфера на услуги. Малкото производство на зеленчуци, плодове и животновъдство го унищожиха. внасяме долнокачествена пълна с химии украинска пшеница. Градове и села обезлюдени. Заплати на депутати и чиновници растат вдигат си ги сами, за да се пръснат от преяжДане

fallback