Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите са готови на протест, ако държавата не се намеси и не въведе адекватни правила за вноса и продажбата на пшеницата и слънчогледа, съобщи БНТ.

В страната продължава да влиза евтино зърно със съмнително качество, което достига и до трапезата на българина.

В същото време житото на българските фермери, произведено по европейски стандарти, залежава по складовете, обясняват от бранша и настояват земеделското министерство да се намеси и защити българския производител и здравето на нацията.

Още по темата

Евгени Велковски отглежда ечемик, пшеница, царевица и слънчоглед в землищата на четири русенски села. Още в началото на кампанията продал известно количество, но в складовете му има още хиляда тона зърно – вместо да се повишават с времето цените започнали да падат.

"Твърдим, че може да се застраши здравето на нацията. Повечето зърно, което се внася в България от Изток, е със съмнително качество, защото ние не знаем с какви препарати е третирано, а всеки, който е в бранша, много добре знае, че от Изток влизаха изключително много забранени за Европейския съюз препарати", добави Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Ако не получат адекватен отговор, зърнопроизводителите са готови на протест.

"Да блокираме страната с трактори и машини, което си е наше право. И сме в готовност да го направим", каза още Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Русенските зърнопроизводители обаче се надяват да не се стига до там, а Министерството на земеделието да подкрепи тях и останалите българи в този кризисен момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase