Снимка: архив, БГНЕС

"Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват и ние имаме щастието България да е една от тях. В България недостиг на зърно не е невъзможно да се получи, но ще е изключително трудно да останем без хляб. Въпросът ще бъде на каква цена, защото в момента цената на зърното скача главоломно." Това коментира пред БНР Пламен Абровски, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Още по темата
Ако блокираните 20 милиона тона украинско зърно рязко излязат на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит нашите зърнопроизводители, предупреди Абровски.  

Може би не трябваше да правим нулева ставка за хляба, тя няма да понижи цената, посочи той.

"Тя просто за един определен период от време няма да позволи да се увеличи неговата цена, защото ще имат 20% буфер. По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за брашното, нулева или поне намалена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата – за суровината, от която се произвежда нашата храна. Има много по-голяма логика в това, отколкото да намалявам ДДС-то на крайния продукт," каза депутатът.

Пламен Абровски бил изненадан, че в мерките на правителството не се намалява ДДС за родното производство.

Със зърното, което държавата щеше да изкупува, не се случва нищо към настоящия момент, уточни Пламен Абровски.

"В момента започва активен туристически сезон. При условие, че близо една четвърт от зърното няма да го има, ще започне масово изкупуване на зърно, което ще означава изключително висока цена. При липса на мерки за брашното, самото брашно ще бъде на изключително висока цена, следователно на един малко по-късен етап ресурсът, от който ще се прави хляб, ще стане скъп," обясни депутатът.

Според Абровски правилно в настоящата ситуация е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, за да закупят брашно и фуражи.
 

Коментари Напиши коментар

21

Еко АКТИВИСТ

преди 2 месеца

Аз съм иноваторче детенце на богати родители бизнесмени. Лъво-рог съм от инкубатора на Саша Безуханова. ЕКо ЗЕЛЕН АТАКИСТ. Хората НЕ ИМ трябват нито коли и горива нито хляб. Хората ще дишат чист въздух и ще пият чиста дъждовна вода. Слънце, вятър и дъждовна вода какво друго му трябва на екологичения европеец ами нищо друго освен слънце, вятър и вода.

20

Анонимен

преди 2 месеца

Като няма хляб, ще ядем пастите и тортите на кирчовица..

19

анонимен

преди 2 месеца

До зърнар - при извънредни обстоятелства не само че няма да можеш да проваваш, ами и на топло ще те изпратят, така че се поспри малко.....Пък и ако дойдат комунистите, ще ти вземат всичко и ще станеш с една глава по-нисък.....