Цените на имотите в някои квартали на Варна вече се доближават в тези в София, сочат данните за 2022 г., изнесени от Снежана Стойчева, управител на Іmоtі.nеt.

Първият за годината специализиран бизнес форум, който водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net , част от Investor Media Group, организира, ще се проведе на 24 февруари в хотел Graffit Gallery Design, Варна, от 14:00 часа.

„Несъмнено, особено в някои квартали на Варна ръстът на цените през миналата година е доста значителен, например в Гръцката махала – над 30% за едностайни и двустайни апартаменти. Сериозен ръстът има и на цените в районите на Окръжна болница, Генерали, Галата, Кайсиева градина, Червения площад, Операта, Базар Левски“.

По думите й цени около 2000 евро на кв.м. са много близки до цените на жилища в някои квартали на София.

В много райони на Варна се строи, но най-много започнато ново строителство на жилищни площи има във всички части на Възраждане, следван от Центъра, Младост, Западна, Владислав, Пчелина и Изгрев, заяви Стойчева пред Chernomore.bg.

Относно най-рисковите фактори пред пазара на имоти, тя отбеляза, че според анкета, те са свързани предимно с инфлацията, лихвените проценти при жилищното кредитиране и цената на новото строителство.

„Бих добавила и демографската криза. Тези предизвикателства са резултат от много големи и сериозни световни проблеми, както и от несигурната политическа обстановка у нас“, каза Стойчева.

Според нея това, което прави впечатление в последните години при купувачите на жилища ново строителство, е повишеният критерий при покупка. По думите й новодомците вече се интересуват не само от самото жилище, но и от инфраструктурата около новите сгради, наличието на зелени площи, удобните транспортни комуникации, близостта до здравни и учебни заведения, места за отдих и др.

„След земетресенията в Турция и Сирия мисля, че към приоритетите си ще добавят и изискването за устойчивост при земни трусове“, подчерта управителят нa Іmоtі.nеt.

Тази година бизнес форумите, част от Годишните награди на imoti.net, ще се проведат в подкрепа на фондация „Очи на четири лапи“, като аудиторията във Варна също ще има възможност да се включи в инициативата, при интерес от тяхна страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase