Снимка: БГНЕС
fallback

Двегодишно дете получава гърч в детска ясла в Русе, а според бащата линейката се е бавила 30 минути. Докато са се борили за живота на детето от яслата са звънeли на телефон 112 два пъти.

"Получих обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. Бях на „Дунав мост”, но се върнах”, разказа пред Нова тв бащата на детето Милен Димитров.

"Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата. Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото  детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика", заяви Теодора Миткова, медицинска сестра в яслата.

"Висока критичност имаше. Детето получи цианоза, скова цялото тяло. Бяхме много уплашени, стресът беше за целия екип”, разказа Дарина Данева, също медицинска сестра.

По думите на двете жени е имало две позвънявания до Спешна помощ. Първият път съобщили за дете с висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това става в рамките на 20-25 минути.

„Когато парамедикът дойде, той излезе от линейката без куфар и чанта. Наложи се да се върне за оборудването. След това изнесох детето на ръце, за да тръгнем към болницата”, категоричен е бащата.

Двегодишната Тея вече е добре, макар да остава за наблюдение в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Батман

преди 1 година

Това е да разчиташ напълно на лекарите,, и защо да не се дава за температура когато видимо детето е с висока температура,, трябва да се позволи това на детските ясли,, слава на нашия спасител йсус Христос изворат на живота,, момичето е живо и здраво

14

Анонимен

преди 1 година

Да мед. сестрите нямат право да дават каквито и да било лекарства без назначение от по висшестоящо мед. лице. Лекар. фелдшер и тн. Но се пита след сутрешния филтър който се прави от нея за установяване на здравословното състояние на децата защо е допуснала болно дете. Ето как в тези дет заведения постоянно върлуват вируси. Така че работата на сестрата е само присъствена без никаква полза

13

МИСЛЕЩА

преди 1 година

"Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата." - Това е абсурдно!!! Защо са тогава тези медицински сестри там?! Ами ако се забави линейката /както в случая/ , или не дойде, ако родителите работят извън града, ако детето получи алергичен шок, пак ли няма да дадат лекарство?! Те затова в яслите работят МЕДИЦИНСКИ СЕСРИ, за да оказват при нужда медицинска помощ. Просто нямам думи....

fallback