Снимка: БГНЕС
fallback

"От служебния премиер не чухме за никакви мерки за овладяване на цените. Едно правителство не може да се бърка в работата на фирмите и да определя тавани на цени. То може да направи само три неща - да намали ДДС за хранителните продукти, да увеличи субсидиите в селското стопанство, но тези неща не могат да се случат без работещ парламент, и третото е КЗК да не позволява да се стига до монополи и картелни споразумения. Не съм чул у нас тази Комисия нещо да е направила".

Това каза пред БНР Валентин Василев, министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов, председател на Българи-германския форум.

Oще по темата

"Овладян е индексът на производствените цени. Всичко това постепенно ще дойде и в България. Ние сме такава икономика, че след 2-3 седмици ще дойдат световните тенденции и тук".

Василев посочи, че в големите търговски вериги вече се появяват вносни сирена и кашкавали, които са с по-ниски цени от българските:

"Търговци и производители на тези български продукти няма да издържат дълго време", каза той и добави, че ще трябва да намалят цените:

"Така, както върви световната икономика, и в България постепенно цените ще се нормализират. Пазарът ще наложи нормализиране на цените"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

До 83

преди 1 година

Я по-кротко - всички слагат мита. Знаеш ли защо няма да видиш американски камион в ЕС - щото митото за внос на камиони е 25% - все пак в ЕС камиони прави кой ли не MAN, VOLVO, MERCEDES, SCANIA и др., та тази продукция трябва да се защитава.

79

Анонимен

преди 1 година

Разбира се, че трябват по-високи мита за вносните стоки, за да оцелее българското производство. За неграмотниците да поясня, че няма мита между държавите в ЕС. Защо САЩ тряска яки мита на вносните стоки? Да не би САЩ да не си знаят интереса. В България падането на митата за вносни стоки има като резултат поредица от събития първото, от които е спад на цените, а последното голямо повишаване на цените.

78

Анонимен

преди 1 година

Кой ти е внушил, че България внася стоки само от ЕС? То бива неграмотност, ама чак пък толкова.

fallback