Снимка: БГНЕС

"От служебния премиер не чухме за никакви мерки за овладяване на цените. Едно правителство не може да се бърка в работата на фирмите и да определя тавани на цени. То може да направи само три неща - да намали ДДС за хранителните продукти, да увеличи субсидиите в селското стопанство, но тези неща не могат да се случат без работещ парламент, и третото е КЗК да не позволява да се стига до монополи и картелни споразумения. Не съм чул у нас тази Комисия нещо да е направила".

Това каза пред БНР Валентин Василев, министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов, председател на Българи-германския форум.

Още по темата

"Овладян е индексът на производствените цени. Всичко това постепенно ще дойде и в България. Ние сме такава икономика, че след 2-3 седмици ще дойдат световните тенденции и тук".

Василев посочи, че в големите търговски вериги вече се появяват вносни сирена и кашкавали, които са с по-ниски цени от българските:

"Търговци и производители на тези български продукти няма да издържат дълго време", каза той и добави, че ще трябва да намалят цените:

"Така, както върви световната икономика, и в България постепенно цените ще се нормализират. Пазарът ще наложи нормализиране на цените"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase