Снимка: Pixabay
fallback

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това каза на проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната.

Oще по темата

В София заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната, добави тя.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова. В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът „пандемия от ковид“. По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на ковид пациенти. /Десислава Пеева, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 година

При нас миналата седмица имаше доста болни дечица в класа. Сега са 50/50. Спрях моето дете за 3 дена по домашни причини от училище. Мисля, че това ще я предпази в пика на вируса. За София-град не казват дали ще има грипна ваканция, но реално на децата им остават още два дни училище другата седмица преди ваканцията. Днес трябва окончателно всички да бъдат оформени за първи срок. Вече става безсмислено да я обявяват, след като децата се завръщат в класните стаи вече оздравели.

37

Аноним

преди 1 година

Миналата седмица в класа на детето ми буха 12 от 24 деца!!! Останалите грип, който с тест, кой без тест, но щом 4-5 писаха за позитивен тест за А или Б, явно и другите са с това. Някои са у дома, други в клас на лекарства. Който издържи, издържи. Учителката с хрема и подкашляща седи с маска. Това е при нас, не знам как е другаде в София.

36

баба мара

преди 1 година

повече от 20 дни раздираща кашлица над 100 лева за лекарства и нищо не помагаподцених маските в магазина и в гр транспорт пазете се не е шега работа

fallback