Снимка: БГНЕС
fallback

Статистиката за смъртността в страната, причинена от директния ефект на замърсения въздух, който дишаме, не може да бъде категорична. Това обясни пулмологът д-р Петър Чипев за "България сутрин".

По думите му, мръсният въздух първо уврежда дихателната система като хиляди стават негови косвени жертви.

"Праховите частици и другите вредни елементи попадат в организма. На първо място предизвика възпаление на дробовете, което може да има последствени остри ефекти, свързани с влошаване на хронични и белодробни болести. Тези вредни елементи увреждат и сърдечно-съдовата система", обясни пулмологът.

Oще по темата

Той изрази мнение, че в глобален мащаб най-честите болести, които водят до смърт, са болести, които се предизвикват от дишане на замърсен въздух по един или друг начин.

"Ние най-често приемаме тютюнопушенето, но живеенето в среда, в която нивата на замърсяване са толкова високи, че са сравними с него, може да доведе до такива заболявания. Най-чести причини за смърт са мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, а от белодробните болести от няколко години вече е хронична обструктивна белодробна болест, която пряко се развива вследствие на дишане на токсични елементи", допълни д-р Чипев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За хората с белодробни заболявания зимата, когато нивата на замърсяване са по-високи, е един от проблемните периоди.

"Мръсният въздух може да доведе до кашлица. От години СЗО има препоръки за използване на пречистватели на въздуха в затворени помещения. Това са устройства, които ако човек има възможност да се сдобие - има смисъл. Желателно е помещенията да се проветряват. Не са безкрайно много нещата, които може да направим, за съжаление", подчерта пулмологът.

По думите му факторите за замърсен въздух са автомобилите и отоплението на твърдо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

за тва

преди 1 година

първата работа като седнеш на масата е да си пльоснеш кутията с цигари най-отпред

36

Веско Григоров от Ле

преди 1 година

От град Левски съм. Няма мръсен въздух. Има само мръсни хора...

35

Анонимен

преди 1 година

Колкото и да е виновно отоплението, не може да се пренебрегнат 1 мил. коли, голяма част от които димящи дизели, които замърсяват не само с изгорели газове, но и частици от гуми, спирачен прах, двигане на прахоляк от улицата и тн. Отделно и лятото е достатъчно мръсен въздухът, нищо че не се вижда

fallback