Снимка: БГНЕС

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива. Това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-трудно се диша през последните 48 часа в Пловдив, където в район „Тракия” замърсяването е около 2 пъти над нормите.

Задържането на замърсители в по-ниските слоеве на атмосферата е резултат от тихото време през последните дни. Aнтициклонът по нашите географски ширини е предпоставка и за мъгли в равнините. Освен всичко, температурите се понижиха значително и в районите, където традиционно отоплението е на твърдо гориво, а хората запалиха печките.

Очаква се около Бъдни вечер и Коледа да премине нестабилен студен фронт с по-осезаем вятър – поне в определени райони в Дунавската равнина поривите ще намалят концентрацията на замърсители, предаде NOVA.

София е на 36-то място в света по мръсен въздух тази сутрин. Това сочи справка в сайта за качеството на въздуха в столиците по света - IQAIR към 8.00 часа.

Най-мръсният въздух днес е регистриран в кварталите "Красно село", "Манастирски ливади", "Хладилника" и "Разсадника".

Концентрацията на PM2.5 е 5.5 пъти над нормите за качество, препоръчани от Световната здравна организация. Замърсяването е умерено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase