Снимка: БГНЕС
fallback

С 530 лицензирани правоспособни спасители разполага Планинската спасителна служба, която е част от състава на Българския Червен кръст. От тях едва 47 са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната.

Останалите спасители са доброволци, които не получават заплащане. Това каза пред bTV директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината", каза още Нешев.

По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци.

"Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден", добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината.

Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции.

Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Оставалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба, обясни Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Държавата прави така, че скоро да нямаме планински спасители, както се постара с бездействието си, за да изчезнат и медицинските сестри. Държавата я няма никаква в много сфери на нашия живот.

11

Милиардер

преди 1 година

Като няма пари за субсидии на партиите, съвсем естествено е, че няма да има и щатове за ПСС. Те си мислят, че могат да правят помени с чужди пити. А пък, не само питите, но и брашната и хлябомете поскъпнаха по време на служебното правителство на Гълъба.

10

Доброволците

преди 1 година

им е важво да се запишат ПСС, за да си карат моторните шейните навсякъде по Пирина. Оти инак ги гонат. И да карат ски без пари.

fallback