Снимка: БГНЕС

Темата за цените след празниците продължава да вълнува голяма част от българите. правляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. И тя каза, че за икономиките ще има затруднения”, коментира пред Нова тв бившият социален миристър Христина Христова.

Още по темата

По думите ѝ прогнозата за инфлацията в световен мащаб е поне до средата на годината тя да остане двуцифрен процент. Според нея трябва да се продължава да се мисли за подкрепа за най-беззащитните.

Георги Ангелов - старши икономист в "Отворено общество" обаче е на различно мнение. Според него миналата година е била толкова рискова и проблемна, че тази ще ни се стори по-добра. По думите му очакванията са инфлацията да намалява и да забравим, че е имало инфлация.

За него основният въпрос е, че миналата година скочиха цените, но и печалбите на фирмите. Сега по думите му, е важно да скочат и заплатите за да се балансира пазара на труда. Заплатите изостават от инфлацията и пазарният натиск е за вдигане и това трябва да се случи тази година.

"Заплатата трябва да изпреварва инфлацията, особено при такива свръх печалби, които се виждат от бюджета", категоричен бе още Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase