"Една от най-трудните години за България през последното двадесетилетие - от онези времена, когато се наложи да въведем валутния борд, досега – може би е една от трите най-трудни години, като се има предвид, че и много кризи преживяхме поради външните шокове, които икономиката трябваше по някакъв начин да преживее без сериозен ущърб", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Годината беше интересна и противоречива с някои уроци, които трябваше да научим заради това, че поколенията в момента се сменят, със забравените уроци на миналото.

Още по темата
Противоречиво на политика, но това, че може да си мислиш, че като разхлабиш публичните финанси, особено в условията на инфлация, може да направиш нещо добро, излезе или незнание или една голяма лъжа", коментира финансистът Любомир Дацов.

Хърсев е категоричен, че е лъжа, защото държавата никога не е генерирала доход, а само го е преразпределяла и потребявала - затова да разчиташ на държавата да те храни, е голяма илюзия и трябва да осъзнаем елементарните ограничения, които имаме като нация, домакинства и потребители. На него му се струва, че бизнесът става все по-автономен от държавата.

Гостите в студиото заявиха пред Bulgaria ON AIR, че вдигането на доходите не вдига потреблението, а инфлацията, след което Дацов обясни, че хората си имат собствени интереси, но когато се говори за обществен интерес, тогава нещата са други, защото той не е аритметически сбор на индивидуални нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase