Снимка: БГНЕС

След 20 години говорене, у нас не трябва да си задаваме въпроса дали България трябва да влезе в еврозоната, а да попитаме защо досега това не е станало. Това коментира в интервю за Радио София финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

По думите му, именно изминалите 15 години говорене и нищо неправене е сред причините много хора да се съмняват, че тази стъпка е добра за нас.

Още по темата
"У нас няма правителство, което е искало да ускори нещата с реформи, и след това да е било избрано. Наказваме хората, които полагат усилия да постигнат това, което декларираме, че искаме. Като не правиш реформи, няма как да бягаш по-бързо от останалите", каза още Дацов.

Той подчерта, че еврозоната е преди всичко стратегия за подобряване живота на държавата. Тя е ускорител. Помага, но не автоматично.

Въпросът отдавна не е икономически. С фиксирания курс у нас от над 20 години ние де факто сме въвели еврото, с някои изключения, допълни Любомир Дацов. Почти нищо няма да се промени съществено.

Но хоризонтът ще стане друг. Доверието, сигурността на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase