Снимка: БГНЕС
fallback

Продължава издирвателната акция за спасяването на изчезналия турист в подножието на Вихрен. Според преподавателя по спортно катерене и туризъм доц. Кънчо Долапчиев, оцеляването след три дни в този сезон е почти невъзможно.

По думите му, имат информация, че 69-годишният мъж е добре екипиран, но според него, това е широко понятие.

Той предполага, че мъжът е тръгнал или по Джамджиевия ръб или по Източния път. Това са трудни маршрути, за тях задължително трябва да имаш ледокоп и котки, поясни пред Нова тв Долапчиев.

Oще по темата

Разчитаме не само на дрона, но и на човешка сила при издирването, каза Методи Баненски от Планинска спасителна служба Банско. Той посочи, че районът е голям, теренът е опасен. Баненски каза, че сведенията са, че мъжът е добре екипиран, а издирването му ще продължи цял ден.

Тревата е заледена, няма сняг, има силни пориви на вятъра, трудно се локализира точното място, няма място, където може да се скриеш, участъците са стръмни, посочи Долапчиев. Той каза, че няма улеи, в които може се пропадне, но опасността е човек да падне там, където е стената на връх Вихрен.

Доц. Долапчиев смята, че мястото където евентуално се намира изчезналия мъж, а именно на 10 минути път от върха, това са 150 – 200 м, е открито, няма къде да се заслониш, за да не си изложен на вятъра. „След три дни оцеляването е почти невъзможно. Но акцията не се прекратява, търси се докрай“, каза той.

Експертът препоръча екипировката да е в отличителен цвят – червено, жълто, оранжево, така че да бъде лесно забележима от дроновете. Той също така препоръча да не се ходи сам в планината, дрехите да са тип „зелка“ – няколко дрехи една върху друга, ветрозащитно яке, обувки с грайфер, ръкавици, шапка. Той предупреди, че телефонът трябва да е зареден, трябва да се носи храна, вода. Експертът поясни, че трябва да се познава планината и да имаме информация какво време се очаква.

„Опасностите идват от две направления – едното е подценяване на природата, другото е надценяване на собствените възможности“, каза Долапчиев.

Спасителите са добре екипирани, разполагат с моторни шейни, все още няма спасителен хеликоптер, поясни той.

Учениците могат да бъдат запознавани с планината, смята той. „Общуването с природата прави здрави хора, подценявайки планината тя може да ни накаже, същото е и с морето. Хората загърбиха спорта“, завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

До 4 - Ко?

2

Бай Илийчо

преди 1 година

Горътъ е кът морето бря ! Могу дава,ама и могу зима!

1

Анонимен

преди 1 година

Нещо заглавието не както тябва!

fallback