Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира за сериозни закононарушения и престъпления във връзка с незаконна сеч в горски райони на град Своге, представени в разследване на бТВ в предаването "120 минути" на 27 ноември, спрямо които прокуратурата образува преписка.

В разследването "Изсечената гора. Къде изчезна дървен материал за стотици хиляди левове?" се посочва, че собственик на частна гора е подал сигнал за липса на голямо количество дървесина. След което служители на Регионална дирекция по горите - град София установяват несъответствие между обема на дървесината, добита от фирма въз основа на позволително за сеч в съседна държавна гора, и реално експедираната с превозни билети дървесина от титуляра на разрешителното. По казусът е уведомена съответната прокуратура.

Спрямо компетентността на ВАП по Конституцията и Закона за съдебната власт са предприети действия с оглед набелязване на мерки от страна на контролните органи за ограничаване на подобни нарушения.

Още по темата
ВАП отчита задължителните нормативни изисквания, а именно, че позволително за сеч се издава въз основа на утвърден горскостопански план, програма или одобрено план-извлечение, както и одобрен карнет-опис, удостоверяващ, че насаждението е маркирано за предвидената сеч, че се съставя протокол за освидетелстване на сечището от издателя на позволителното в срок до 30 дни след приключване на сечта, който се подписва и от титуляра на позволителното.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите трябва да прецени дали са спазени изискванията по закона в конкретния случай, както и да се предприемат всички законоустановени действия в защита на държавния и обществен интерес.

В едномесечен срок ВАП следва да бъде уведомена за предприетите мерки и взетите решения.

Припомняме за последния случай с незаконно добивана дървесина, при който на 20 ноември бе задържан кметът на село Конарско, община Якоруда за незаконен превоз на 20 кубически метра иглолистна дървесина. Четири дни по-късно след съвместна проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие, се установиха още 40 кубически метра незаконна дървесина добивана и превозвана от фирмата на кмета Ахмед Ахмед.

Коментари Напиши коментар

3

Така високо

преди 2 месеца

Да сече е културна особеност на един етнос. За справка западния парк в софия

2

Анонимен

преди 2 месеца

Много ми е чудно как се изнасят тия дървета. Как никой нищо никога не е чул. А шумът на моторна резачка е доста силен. Никой не е видял камионите с дървесината. Самото понятие "частна гора" е доста съмнително. Аз имам застраховка за собствеността си точно защото е "частна" - т.е. моя. И много мирише на застрахователна измама.

1

Анонимен

преди 2 месеца

Аз започвам да се диви орехи от онези които не стават за дървесина. Името му е Айлант от Китай. Или Китайски ясен. Расте бързо и е навсякъде в България