Снимка: БГНЕС

С настъпването на студеното време набезите на бракониери в горите в Монтанско зачестиха, съобщиха пред БТА от полицията и горските лесничейства в региона.

Още по темата

Вчера в гора край село Долни Цибър в община Вълчедръм е установен мъж на 45 години от селото, който кара каруца с отрязани дънери от акация без контролна горска марка и превозен билет, удостоверяващи произхода им.

На нарушителя е съставен акт, а каруцата и отсечените дърва са иззети. Предишния ден в село Студено буче в община Монтана полицейски патрул и горски служители са засекли автомобил, натоварен с отрязани трупи. При вида на униформените полицаи бракониерите изоставили колата и успели да избягат в близката гора. После се оказало, че поставените на автомобила с дървата регистрационни табели са фалшиви.

Само от началото на тази седмица на десетина места в различни домове в селища от региона са открити незаконно добити дърва, които стопаните съхраняват за отопление през зимата.

Изводът на полицията и лесничеите е, че групи от бракониери, някои от които са добре оборудвани с техника за дърводобив, правят набези в гори, а след това продават "на черно" добитите дърва.

С цел пресичане на незаконния добив и търговия с дърва са организирани акции на полицията и горските служители, има задържани, иззети дърва, конфискувани камиони и каруци за транспортиране на дървата, съставени актове на нарушители, но въпреки това бракониерската сеч не спира.
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

Не се бойте ,"Монди-Стамболийски" , дето купуваше дървата по 200 лв за кубик за да произвежда ток (да обърка снабдяването с дърва на цялата държава, за да изкарат ПП виновни) , сега ще ни топли ...

11

Случаен минувач

преди 2 месеца

В района на Самоков живеят около 6 000 ц иraни. Те нямат работа, сиреч по цял ден си чоплят носа и нищо не правят. Да, ама гладен стомах мирен не стои, както казва народната поговорка. Трябва да се дъвче и да се гълта. Единственото, което могат да правят, е да секат рилската гора и да изнасят трупите с каруци и коне. После ги продават на прекупвачи на дървесина, с получените пари си купуват хляб, евтин салам и задължително алкохол. След като се напият, почват да се бият, но това е друга тема.

10

Грета Тулумберг

преди 2 месеца

Че за какво са им тия дърва?! Нали има глобално затопляне?!