Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Бургас трябва да реши на сесия в края на този месец дали да забрани движението на електрически тротинетки по централните улици на Бургас, които са пешеходни зони. Предложението е на общинските съветници от ВМРО Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Те предлагат също и глоба от 50 лв. за нарушители.

„Мотивите за това предложение са, че и сега в Закона за движение по пътищата има забрана за движение на колела и тротинетки в пешеходните зони, но тя не се спазва. Затова предлагаме това да залегне в специална Наредба и служителите на Общинска полиция да следят за спазването й. Вече много граждани се придвижват с тротинетки, кара се с доста висока скорост и създават предпоставки за инциденти”, заяви Георги Дракалиев.

От велосипедната асоциация предлагат да се затворят за леки автомобили малките улички в центъра на Бургас и така да се създаде зона само за движение на колела и тротинетки.

„Ние ще инициираме петиция с това предложение. Така ще се види къде да се използва екологичен транспорт в центъра на Бургас, където няма да се пречи на пешеходците”, обясни Евгени Апостолов от велосипедната асоциация. По думите му отдавна в Европа е тенденция да се ограничи автомобилният трафик и да се създаде споделено пространство.

Елена Димитрова, която се придвижва до работа с тротинетка, казва, че не навсякъде по булевардите и улиците има велоалеи, където може да се карат тротинетки.

„Ако забраната влезе в сила, не знам как ще стигам до работа. Вариантът е да стигам с кола или автобус. Преди да се налагат глоби, трябва да се предложи алтернатива“, заяви Елена.

В Наредбата се забранява и на деца под 14 години да карат електрически тротинетки. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase