fallback

Издирването на 12-годишния Александър от Перник продължава вече шести ден. Целият ресурс на държавата е насочен към акцията, но към момента тя остава без резултат.

Бащата на Александър вероятно е в шок. Ситуацията е тревожна и травмираща за цялото семейство на детето. Подходът към него трябва да бъде определен от специалисти, които да му предоставят грижа като кризисна интервенция. Това заяви детският психолог Петя Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според клиничния психолог Рени Велчева ситуацията с изчезването на 12-годишния Александър е изключително тревожна и трябва да се подходи внимателно към цялото семейство.

"Институциите, които чисто психологически трябва да подпомогнат семейството, са Държавната агенция за закрила на детето и отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане", смята специалистът.

Йорданова изключи възможността Александър да приема издирването си като игра и да се крие умишлено.

"Възможно е детето да е изпаднало в някакъв вид шок. Към всяко едно дете с аутизъм се подхожда с индивидуален подход", подчерта тя.

Непосредствено след изчезването на момчето ГДБОП активира системата "Амбър алърт", която изпрати информация относно Александър на потребителите във Facebook и Instragram в радиус от 200 км от мястото на изчезването му.

Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев поясни, че системата е въведена у нас през 2018 г.

"Прави се постер, който съдържа информация и снимков материал за детето, а също и за потенциалните извършители на отвличането - автомобили, марка, цвят", посочи той.

Постерът се изготвя след сигнал на отдел "Издирване" на Националната полиция към ГДБОП.

"Системата е активирана незабавно след изчезването на Александър и е можела да даде резултат. Тя позволи и на много хора да се запознаят със случая и да разпространят в профилите си информацията, че детето е изчезнало", констатира Колев.

Велчева е категорична, че към децата от аутистичния спектър трябва да се подхожда изключително внимателно, тъй като "те трудно успяват да преработят информацията от външната среда".

"Характерно е за тях, че силен шум или светлина може да ги накарат да се отдръпнат или изплашат", каза психологът.

Йорданова е на мнение, че трудностите в комуникацията при децата с аутизъм могат да бъдат преодолени, но за всяко дете продължителността на адаптацията е различна.

Тя обобщи, че поведението на майката на Александър трудно би могло да бъде анализирано, тъй като не е ясна причината за това да си тръгне от семейството и какъв е личният ѝ капацитет да бъде родител. Велчева не изключи възможността поведението на майката да е защитен механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

НОСТРАДАМУС

преди 1 година

може ни ще е добре да попитат бащата който постоянно пита врачките къде е детето му, ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО като сигнал на една че то е еди къде си и не е там, и още 5-6 такива НЕ СПИРА ДА ИМ ВЯРВА? ТОВА Е МАЛОУМНО!

12

Майка на дете аутист

преди 1 година

Възмутена съм от някой коментари тук,но винаги се намират такива тип хора,които не са наясно с подобно състояние на дете ,но такива коментари са излишни,малко милост и съпричастност към детенцето,дай боже да се намери детенцето живо и здраво скоро!Но все си мисля че бащата е направил нещо и дава на полицията грешни следи и за това от детето няма и следа,досега все щеше да има нещо а и кучетата не са надушили нищо,според мен детето не е в Перник а откаран другаде,таткото е виновен!

11

Трагедия

преди 1 година

Единственото решение е да бъде притиснат бащата на полиграф и да се направи щателно разследванеДано детето не е зад граница или да е убито

fallback