Снимка: Bulgaria ON AIR

Месеци вече жена живее под открито небе в Родопите. Бездомна е след като бива изгонена от последното си работно място, където е и живяла, а единственото, което иска е да има покрив над главата си през зимата, както и адресна регистрация.

61-годишната Руска Белчева  от началото на лятото живее в нива в близост до кърджалийското село Гняздово. Това е единственото, което притежава. В средата на полето са разположени диван, стара печка, матрак и скъсани куфари, които са цялото ѝ имущество.

"Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо и живея без една стотинка", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Последните няколко години Руска е работила в стопанството на пенсионер, където се е грижила за имота и животните. Заради скъпите консумативи той я гони и така заедно с всичките си вещи остава под открито небе. Има документи, с които може да кандидатства за социална помощ, но няма адресна регистрация.

"Аз не се моля за пари, аз се моля за жителство, защото аз имам и ръце, и пари, но къде ми е жителството", подчерта тя..

Руска споделя, че няма роднини и от месеци всяка вечер заспива на нивата заедно с всичките си вещи, а много често и сред чакали.

Единствената ѝ връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии. Твърди, че ѝ е подарено в Германия, където за кратко е работила. Надеждата на Руска е преди зимата да получи помощ, с която да си осигури шатра или жилищен контейнер на нивата, за да остане на сухо и топло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase