Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Отложиха делото срещу стачкуващите медици в Добрич. Причината - нередовно призоваване на двама от тях. Ръководството на болницата оттегли исковете си срещу 52-ма от служителите. Въпреки оказвания натиск, от днес в лечебното заведение започва ефективна стачка.

Залата в Окръжния съд в Добрич се оказа тясна да побере всички призовани. Според защитата на медиците това не е единственият прецедент в делото.
Oще по темата


"Прецедент е работодател, и то на болнично заведение, при липса на всякакви кадри, да заведе дело срещу тях", коментира  пред Bulgaria ON AIR адвокатът на медиците - Детелина Симеонова.

Според ръководството на болницата стачните действия са незаконни.

"Защото на работодателя не е представено решение за тази стачка. Няма постъпило писмено искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. Най-общо мога да кажа: За трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те, нямаме яснота", каза представителят на ищеца МБАЛ - Добрич Марине Галева.

"През месец юни има отправено искане за 25-процентно увеличение на техните заплати, след това има последващи искания", добави Детелина Симеонова.

По закон при предупредителна стачка работодателят трябва да изготви график по заместване, а символичната не попада под ударите на закона.

"Такъв график от работодателя не е представен, което означава, че те не са прекъсвали своите трудови задължения и затова говорим за символична стачка", обясни Детелина Симеонова.

52-ма от медиците са се отказали от стачните действия и исковете срещу тях бяха оттеглени. Останалите ще стачкуват ефективно от утре.

"Няма от какво да ни е страх, дали като сестри, дали като нещо друго, ще работим. Върнали сме се от чужбина, пак може да отидем", смята медицинската сестра в МБАЛ - Добрич Росица Петкова.

"В цяла България и цяла Европа се търсят сестри, а в град Добрич се съдят сестри!", не крие гнева си медицинската сестра от Варна Димитричка Ненкова.

Следващото заседание по делото е на 16 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

До 18

преди 1 година

Родителката ти е крала пари. Трябва да бъде осъдена. Защо триете бе американци

16

Анонимен

преди 1 година

Здравеопазването, не е приоритет.

15

Реалността

преди 1 година

В България няма здравна система! Хвърлят се милиарди за оръжия, а за болниците никой не го е грижа!!!!!!

fallback