Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Гърция гласува т.нар. потребителска кошница за супермаркетите, в която влизат 50 основни стоки, чиито цени или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение.

Решението е взето с подкрепата на управляващата Нова демокрация и опозиционната ПАСОК, съобщават гръцките медии.

Конкретната поправка е внесена от Министерството за развитие и инвестициите на Гърция и предвижда магазините с годишна печалба над 90 милиона евро да изпратят на компетентното министерство списък на потребителските стоки (потребителска кошница), които са необходими за достоен живот. Те се задължават да включват поне по един продукт от всяка категория, чиято цена ще бъде приемлива и по-ниска в сравнение с други продукти от същата категория.

Ако не бъде изпратен такъв списък със стоки, е предвидена парична глоба за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден закъснение.

За по-малките магазини „кошницата” не е задължителна, се уточнява в информацията.

Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г., а категориите стоки ще бъдат определени от Министерството за развитие и инвестиции. Очаква се в следващите дни да бъде публикувано решението на министерството с всички подробности.

Гръцките медии смятат, че потребителската кошница ще бъде въведена официално в супермаркетите следващата седмица и ще съдържа 30 категории с 50 продукта, сред което ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

Уточнява се, че в случая не става въпрос за намаляване на цените, а за опит супермаркетите да задържат колкото е възможно по-ниско нивото на цените на необходимите за едно домакинство стоки. (БГНЕС)
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

Забелязал съм че цените в българската верига Фантастико са по-високи от колкото в Била, Лидл и Кауфланд. Не съм гледал на други места. Не ги е срам.

16

Анонимен

преди 4 месеца

Следва и тук да стане така, но САМО за честни платци на данъци. Например- наглият бачкатор сивак със заплата в плик получава плюнка в пликче като намаление, а честно плащащият и хранещ държавата програмист с 10к заплата, получава фиксирани цени на всичко. Ама как да е разграничат едните от другите- това се пита. Затова е просто- ваучери за храна според осигурителния доход. Колкото по-висок, толкова повече ваучери и привилегии. И да видиш как сиваците ще изсветлеят- както при КОВИД кризата.

15

Боко Тиквата

преди 4 месеца

Само да не станем като Гърция...