fallback

"Поредната среща с ръководството на този синдикат се проведе в петък и продължи повече от 3 часа. Подробно им бяха обяснени мотивите, които налагат въвеждането на 12-часов сменен режим на работа в затворите. Режимът на работа на 24-часови смени не е хуманен спрямо самите служещи. Ние сме единствената държава в Европа, в която местата за лишаване от свобода продължават да работят на този режим.
Oще по темата
Изрично е описано в законодателството на България, че 24-часовият режим на работа трябва да бъде само по изключение". Това каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред Bulgaria ON AIR.

А за да няма голям стрес в системата се предвижда плавно и поетапно преминаване към новия режим на работа. Работи се по места с началниците на затвори и надзирателския състав.

"Не дадоха точни аргументи защо искат това нещо, което нарушава техни законни права. Ако преминем на 12-часови смени, ще паднат разходите за извънреден труд. Това е перо, което пречи на увеличаването на заплатите. Направени са разчети, поискали сме допълнителни 23 млн. лв. само за ГДИН. Провеждат се непрекъснати срещи със синдикатите, имаме много добър диалог с тях. С другите синдикати нямаме напрежение, протестира един синдикат", уточни зам.-министърът на правосъдието.

Павлова коментира и проекта за изграждане на затвор в Самораново. По думите ѝ идеята е от предходен програмен период. Вече има определен терен в Самораново, а обществената поръчка е в напреднал етап.

"Комплексът трябва да се състои от 8 сгради - затвор без решетки с голям обучителен център и хотелска част. Ще има и спортни зали. Идеята е, че трябва да има по-добра превенция, за да бъде намален рецидивът, а това става с повече работа с лишените от свобода и с осигуряване на условия, които да ги подготвят за живота навън", обясни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Факт

преди 1 година

И като е разболее някой или излезе отпуск и .......

5

Алооо

преди 1 година

До АнонименВчера някакъв наглец от протестиращите хрантутници обясняваше как заплатите им били по 1350лв. Истината е че това им е стартовата заплата,а с извънреден труд,охранителни,нощни,и стаж,който е +2% за всяка прослужена година,си докарват от над 2000,а повечето по стари търтеи и над 3000. Искат да са 24часа и защото ходят да се наспят там за 7- 8 дена,и после да бачкат частно. За празничен ден взимат по 400 стотака."... Що не отидеш да бачкаш ти там , като е толкова хубаво?

4

от килията

преди 1 година

бе как 12часови смени ?! така ги лишавате от вземането на подкупи за другите 12часа .

fallback