fallback

Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБР) настоява Паметникът на Съветската армия в Бургас да бъде премахнат. ОЗБР вече са внесли докладна записка в местния парламент. Предложението обаче няма да стигне до разглеждане в зала, защото не са спазени условия, заложени в приетия през 2020 г. правилник от общинския съвет в Бургас. Той се отнася до поставянето и премахването на паметници и монументи.

„Такова мотивирано искане може да направи само кмет, общински съветници, както и нестопански организации. В Наредбата е посочено, че са необходими минимум 1000 подписи от граждани. Такова изискване в предложението, което получихме за премахването на паметника, не е изпълнено. Ако се организира подписка предполагам, че веднага ще стартира и контраподписка за запазването на паметника. Ще се стигне до ново противопоставяне на обществото и нови червени линии”, заяви за БГНЕС проф. Севдалина Турманова, председател на Общински съвет - Бургас.

От организацията правят вече втори опит да накарат местния парламент да се произнесе за премахването на бургаския Альоша.

"Ние предлагаме на негово място да сложат паметник на някой велик българин - Левски, Вазов, Ботев, Райна Княгиня, цар Симеон I, кап. Списаревски и т.н. Все пак живеем в България, не в Русия или в Москва и е редно този величествен паметник да бъде заменен с някой български национален герой", заяви Стефан Петров, вносител на докладната от ОЗБГ.

Според бургаските архиви Паметникът на Съветската армия е построен през 1953 година в чест на Сталин в самото сърце на Бургас и не отразява историческата истина.

От Организацията за закрила на българските граждани ще изчакат официален отговор от общинския съвет в Бургас и ще стартират подписка за премахването на паметника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 година

Да го дадем на северна македония те ще го оценят

32

Анонимен

преди 1 година

Трябва да се маха да се мести в зоологическата градина в айтос

31

Анонимен

преди 1 година

У

fallback