Снимка: БГНЕС, архив

Състоянието на ВиК-Дупница, което обслужва града и 16 села, бе оценено като "пред катастрофа" и пред фалит на среща, свикана от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, в която участваха съветници, представители на общинската администрация, експерти.

Задълженията на дружеството вече наближават 2 млн. лева, сметките му са под запор, няма средства да закупи нова техника.

Заради задължения НАП спира 40% от финансовите постъпления на ВиК, запор обяви, че наложи и регионалният оператор "Кюстендилска вода".

Необходими са средства - около 300 хил. лева, за спешно закупуване на нова техника, с която да се отстраняват авариите по 320 километра външна и вътрешноградска ВиК мрежа.

Нарастват и разходите за ток. Дружеството трудно изплаща заплати на администрацията и екипите, за което са необходими около 105 хил. лева месечно, стана ясно на срещата.

Единствено се повишава събираемостта, издадени са и 300 акта за незаконни отклонения по мрежата, водят се дела с абонати длъжници.

На предстоящото заседание на ОбС ще бъде обсъдено финансовото и организационното състояние на ВиК, има и предложение за се прибегне до банков кредит от 1 мил. лева, по който гарант да стане Общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase