Снимка: БГНЕС

"Има реална опасност градовете в България да останат без електричество", заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков.

Още по темата

По думите му са дадени субсидии на определена група от бизнеси, за да работят по-добре, което е положителна мярка, но според него може да има реална опасност да има домакинства без ток.

Според министърът на икономиката Никола Стоянов България ще има газ през зимата и при това на поносими цени. "Бизнеси, които да фалират ще има, но сме си поставили за цел те да са малко", допълни още той и уточни: "Говорим с всички и има опции".

Енергийният експерт Боян Рашев и бившият директор на ЕСО Валентин Колев също коментираха темата пред Нова тв.

"По тези причини, които спомена бившият министър на финансите Симеон Дянков, няма да се случи". Така Валентин Колев категорично отхвърли възможността за режим на тока на домакинствата у нас.

"Дори търговец да е фалирал, той няма да остане без захранване, допълни Колев и обясни, че потребителят минава на друг доставчик автоматично.

Боян Рашев се съгласи с мнението на бившия директор на ЕСО и допълни, че токът физически няма да спре, но щял да настане хаос, който да се оправи юридически, ако има фалити на търговци.

"Нито домакинствата, нито бизнесите няма изведнъж да спрат да получават ток", обясни още Рашев и допълни, че има локални места, където има проблеми при разпределителната система.

"Хаос в електроенергетиката няма и са готови да работят в зимни условия", категоричен бе Колев и уточни, че засегната може да се окаже столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase