Снимка: БГНЕС

Наводнените карловски села още не могат да се справят с бедствието. Днес се очакват доброволци от цялата страна, които да се включат в справянето с тежката ситуация. Жандармерията също е в района за да подсили охраната заради сигнали за появили се мародери.

В същото време продължават и проверките на властите, дали в района е имало незаконна сеч, която е причина за размера на бедствието.

Вече седми ден хората са залети от тонове кал и дървета, довлечени от водата. Остава основен проблем липсата на водоснабдяване като се очаква да бъде пусната след като всички проби на здравните власти докажат, че тя е безопасна за хората.

Поетапно се възстановява и електрозахранването в района, с изключение на къщите, които още са наводнени. От днес в селата има и допълнителна охрана от сили на жандармерията. А за всички доброволци, които искат да дойдат, е открита денонощна телефонна линия. Целта е чрез този горещ телефон да се координират действията на всички, които искат да помогнат и те предварително да знаят къде и по какъв начин ще бъдат най-полезни за хората.

0879 182 250 - денонощна телефонна линия за доброволци

Във всяко от наводнените села ще има по четири екипа на жандармерията един през деня и 3 през нощта. Така общо 50 служители ще подсилят работата на полицията.

 "На колегите от жандармерията даваме имената на лица от контингента, които се занимават с кражби", уточни пред БНТ комисар Костадин Костов, началник на "Охранителна полиция"  на МВР Пловдив.

Засега няма сериозни случаи на кражби или повреждане на имущество и силите на реда ще направят всичко възможно това да не се случи - увери служебният вътрешният министър Иван Демерджиев. Той участва в поредната проверка за незаконна сеч в района и не скри съмненията си, че в едно от сечищата е възможно да има нарушения.

 "По първоначални данни имаме сериозни съмнения, че има нарушения тука, извършени конкретно на това сечище, ще бъдат проверени и следващите до изворите на реката, която отива към с Богдан. Има данни за наличие на трупи, каквито не трябва да има на сечището, след като то бъде експлоатирано и почистено и предадено", каза министърът.

Още по темата

Сериозни съмнения за нарушения в едно от сечищата край наводнените села

Резултатите от проверката се очакват до 10 дни.

    "Крайната спирка е там, откъдето смятаме, че е започнало всичко. Сечище, подобно на това като своеобразно дере. Без да уточнявам дали е от горския фонд или не. Където според показания на свидетели, е била струпана огромна трупна маса, която е направила бент, който се е пропукал и е предизвикал първата вълна", каза Румен Попов зам.-апелативен прокурор Пловдив.

Сателитни снимки на района непосредствено преди и след бурята на втори септември, също показват размера на бедствието.

    "Цялата растителност и почвен слой около водното течение липсва вследствие на силата на водата. Цели насаждения липсват, цели подотдели. Специалисти метеоролози казват, че за първи път наблюдават от 8 до 12 часа застой на такъв облак на едно място", каза инж. Здравко Бакалов, директор на Южно-централно управление.

И докато властите търсят какви са причините за невижданото водно бедствие, хората в пострадалите села още не могат да се отърсят от преживяното.

Вече седмица те се опитват да почистят домовете си и да спасят малкото им останала покъщнина. Признават, че не могат да се справят сами. Да им помогнат след бедствието, дошли и футболни фенове.

В почивните дни в пострадалите села се очакват още доброволци. За тях е открита денонощна гореща линия, така че да се координират действията на всички, които искат да помогнат.

Коментари Напиши коментар

67

Дедоти

преди 4 месеца

Толкова време мина, а купищата дървета и кал си стоят. Няма кой да плати на оялите се дърводобивни фирми да разчистват с резачките. Количките и лопатите са за къщите и около тях. Но останалото иска багери, булдозери, фадроми, самосвали... Хора и техника има, организация и пари - йок.

66

Роси

преди 4 месеца

А тия от ПП;ДБ;БСП;Възраждане що не хванат лопатите да помагат а само лаят и акъл дават а?Безделници с дълги езици

65

ПИАРА СВЪРШИ...

преди 4 месеца

Хващайте се на работа ---имате дървен материал и кал безплатно за нови къщи! ЧЕ и по 375-лв. Ви ДАДОХА----ПРЕЗИДЕНТА И ПАРТИЯТА ПО ТОЛКОВА ДАВАТ НА ВСИЧКИ И У НАШЕ СЕЛО!!!