Снимка: БГНЕС

Аварийни групи от доброволци, финансирани от държавния бюджет по програма на Агенцията по заетостта, ще работят три месеца за преодоляване на последствията от наводненията в карловските села.

В аварийните групи ще влязат 100 безработни от засегнатите населени места – Богдан, Слатина, Каравелово и Войнягово.

Още по темата

Силни дъждове сега биха забавили ремонтно-възстановителни работи, но не биха върнали назад нещата, коментира пред БНР областният управител на Пловдив Ангел Стоев. По думите му продължава насищането на района на бедствието с техника и жива сила.

Вчера са участвали близо 100 войници и около 300 доброволци. За уикенда се очакват хиляди, посочи пред БНР Стоев. Областната администрация обяви гореща телефонна линия за регистриране на желаещите доброволци за по-добра предвидимост и координация. На номер 0879 182 250 желаещите да помогнат ще получат информация към кое от пострадалите села да се насочат.

Възстановяването на къщите и инфраструктурата ще върви паралелно, увери областният управител.

Университетски екип извършва пълно заснемане и подробно картографиране на района на големите наводнения в Карловско.

"Целта е да видим какво точно се е случило тук. Наводненията са специфични явления – те са със случаен характер, но обикновено се случват там, където има съчетание на географски фактори, които предполагат да се случи такова явление", поясни ръководителят на екипа доц. д-р Стелиян Димитров.

По думите му обследването ще даде количествени параметри както на щетите, така и на характеристиките на водосбора, в който се е случило наводнението.

"Това, което се говори в публичното пространство, не е точно така. Едва ли само горите са факторът, който е довел до появата на наводнението и това, което се случи. Те са един от факторите. Причината е големият дъжд, това интензивно изваляване във водосбора. Средна гора е с по-полегати склонове, предполага събирането на по-големи водни количества и всички фактори в горския пояс трябва да бъдат наистина обследвани."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase