Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължава да растат броя на измамените по морето, които са дали капаро за своята почивка за отдаване на апартаменти под наем. С тази схема са завлечени десетки българи.

Поредният ужилен от измамата е Деси Първанова от София. Преди няколко дни тя търси във Facebook групата "Квартири в Поморие" апартамент под наем за лятната почивка със семейството си.

"Тогава въпросната Мими ми пише на лично съобщение, че предлага апартамент до плажа - 50 лв. за нощувка", сподели тя.

Деси изпраща капаро за две нощувки, общо 100 лева.

Още по темата

"Даде ми банкова сметка на мъжа ѝ. И искаше да платим през Easypay", обясни тя.

Деси плаща, като парите са преведени по сметката на Паскал Драмаданов. Никой не знае кой е този човек и дали реално съществува. Жената, която предлага апартамента, се представя за Мими Славова Иванова-Пеева. Профилът обаче най-вероятно е фалшив, предупреждават експерти по киберсигурност.

"Напълно е възможно такова лице да не съществува. Дали е хакерска група, най-вероятно, но не извън България. Начинът, по който се пише, издава, че е човек от България, не от чужбина", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Измамниците ловят жертвите си не само в групата на Поморие, но в групи за квартири по цялото море, а измамените са от цялата страна.
Bulgaria ON AIR е в контакт с около 30 души - само от тях за този сезон "Мими" е спечелила средно 3 000 лв.

"Обикновено измамниците са много добри психолози. Те успяват умело да се възползват от човешката наивност", посочи още Тулев.

Деси разбира, че всичко е измама, след като изпраща парите, а въпросната Мими спира комуникацията си с нея.

"Започнаха и други хора да пишат в групата, че са платили капаро, а няма такъв апартамент - оказа се, че той е в Пловдив", обясни тя.

След като заплашва, че ще подаде жалба в полицията, Деси апочва да получава заплахи.

"Родена съм в дена на смъртта - събота, и никой не е видял хубаво, който се е опитал да ми навреди! Моята майка, лека ѝ пръст, правеше магии. Предала ми е една част от тях. Внимавай какво говориш, защото ще ти очерня живота!", гласи текста на заплахата.

"Народопсихология е това - да позволиш някой да те излъже и да те изплаши, но такива измами зачестяват", убеден е адвокатът Веска Волева.

Съветът към всички, които са станали жертва на измамата с апартамента, е да подадат сигнал в полицията и да пазят цялата комуникация с въпросното лице, което ги е измамило, както и всички бележки, фактури и платежни нареждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase