Снимка: БГНЕС
fallback

40% е инфлацията по цени на производителя. "Това са цените, по които предприятията помежду си купуват и продават полуготови стоки и суровини. На вътрешния пазар поскъпването е 50 на сто, а на външния – 26 процента. Това са данни на НСИ", заяви пред Нова тв  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки думите на депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов - син , че инфлацията през октомври ще достигне 40 процента.

Oще по темата

"Съмнявам се, че потребителската инфлация ще стане 40 процента. Най-вече -  защото две неща се случват, които отчасти могат да я укротят. Едното е, че има чисто базов ефект – миналата година започна увеличаването на инфлацията от септември месец. Просто по-високата база от септември – чисто математически – означава, че скокът на инфлацията ще се изчислява от по-висока база. Това значи, че темпът на инфлацията – от гледна точка на индекса, ще се забави. Другото е, че в повечето централни банки по света, с изключение на ЕЦБ – тече затягане на паричната политика, което би трябвало да е начин за спиране на инфлацията", посочи от своя страна икономистът Стоян Панев.

Той прогнозира, че по всяка вероятност темпът на растеж на инфлацията най-вероятно ще с укроти. "Това зависи от големите централни банки по света. Там тече затягане на лихвите – нещо, което не става в България, защото ние сме във валутен борд. Но дори и там – мерките нямат особен ефект. Когато си много малка отворена икономика, е много трудно с местни мерки да спреш този процес".

Според Велев има български причини за инфлацията у нас, а също той заяви, че в еврозоната инфлацията е два пъти по-ниска.

По думите му, ако не се приеме актуализацията на бюджета, цените ще се повишат, защото има несигурност при "кърпене" месец за месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 година

До До Програмист 72браво бро, един от малкото хора с мозък в този форум

76

Програмист

преди 1 година

До Анонимен 75 : Значи, от една страна искаш да има лимит на цената, която търговците слагат на стоката си, но от друга страна искате 5 бона минимална заплата. С други думи искате вашият труд да се заплаща високо, но не сте съгласни да заплащате за труда на другите. Ето на това му викам "пролетарска икономика". Вече е опитано, след 1918, и е претърпяло провал. Ето защо в ръцете на пролетарски герои като теб не трябва да се дава никаква власт!

75

на 100%

преди 1 година

А мизерията при нас е осем пъти по голяма от тази на запад !!!

fallback