Снимка: Pixabay
fallback

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради слабо или никакво изкупуване, казаха земеделски производители. Изкупната цена на плодовете е до 1,20 лв. на килограм, но прогнозите са да падне на 1 лев за килограм. Основно се закупува за италиански фирми, предаде БНР.

Последните дни се изкупува само жълта череша и по-малка като размер, казва дългогодишният директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега земеделски и плодопроизводител, проф. Димитър Домозетов.

"Да помисли Министерството на земеделието, да се подписват задължително договорите, които са прекупвачи, с производителите за конкретна цена – тогава ще тръгне работата. Защото на тях дават цена от Европа, а те насам нищо не дават…", коментира Домозетов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 1 година

АМИ ЗЕМЕДЕЛИЕТО НАПРАВЕТЕ КАМПАНИЯ - "НАБЕРИ СИ САМ" - КИЛО ЧЕРЕШИ 1,20ЛВ, КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ - КУПУВАЧЪТ САМ СИ БЕРЕ ЧЕРЕШИТЕ И ВИ ПЛАЩА. БРАЛ СЪМ ЛОЗЕ ТАКА И СИ ПЛАТИХ НА СОБСТВЕНИКА. И ДА НАПРАВИТЕ КАМПАНИЯТА 1,80 ПАК ЩЕ ИМА КУПУВАЧИ И КЯР ЗА ВАС.

56

Билла градини

преди 1 година

Значи изкупуват ги на 1,20 и сега са на прИмоция 3,49. Колко да струва транспортирането им до магазина . Предпочитам да дам тия пари на производителите, отколкото на търгаши, особено чужди вериги.

55

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 48 "Изупувай и ти череши евтино и произвеждай каквото искаш и ги продавай изгодно. Явно мислиш, че е доходоносно - давай, ще изкараш пари, хем ще разбиеш модела на "загнилия запад". Или само на приказки ги умееш нещата?" Ами 90% от българите са такива. Само значт да мързелуват и да се оплакват защо не им "дават" 5000 евро заплата.

fallback