Снимка: БГНЕС
fallback

Пунктовете за изкупуване на череши на територията на цялата страна са преустановили дейност. За това сигнализираха собственици на черешови градини в Старозагорско. Подозренията на производителите са, че така се търси по-ниска изкупна цена, предаде БГНЕС.

Редица проблеми съпътстват прибирането на тазгодишната черешова реколта. Ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, горивата, липсата на изкупвачи и скъпата надница за берачите, са само част от затрудненията на бранша.

Според Петър Стоянов, който отглежда стотици декари с череши в района на павелбанското село Габарево, през последните години има картел при изкупуването на черешите и не се вземат никакви мерки по този въпрос.

Основно ниската цена се поддържа от италиански фирми. Черешопроизводителите се надяват държавата да вземе адекватни мерки, за да се спаси овощарството.

През тази година черешовата реколта ще е по-ниска. Заради валежите през последните дни качеството на плодовете е паднало, защото на места черешите са започнали да се напукват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Банкеръ

преди 1 година

Надявам се хората одобрили засаждането на такива огромни масиви с бързо развалящи се плодове са си получили парите.ЕС също са баламурници щом продължават да им плащат субсидии.Така си гният на харабия по дърветата.Очаквам скоро да забранят отглеждане на плодове и зеленчуци по селата,както прасетата,овцете и козите,за да може да продават вносни череши и сливи.Конкуренцията е лошо нещо,винаги сметките излизат криви.

46

До преди десетина г.

преди 1 година

Борците и мафията едно време ги изкупуваха на стотинки не чак толко отдавна!

45

Антикупувач

преди 1 година

Ми нормализирайте си цените. Или да допуснем и с черешите да стане като с олиото? Не са ви виновни италианците, хайде стига спекула вече. Разбирам, че в тая страна всеки разсъждава на принципа "ден година храни", но хайде да не сме толкова алчни!

fallback